Multe reprezentatii au avut loc pe scena politica romaneasca in anul 2011. Surprizele nu au intarziat sa apara, s-au format coalitii si au aparut partide noi, insa consensul si dialogul pe temele actuale si gasirea unor solutii pentru a depasi criza, intre Putere si Opozitie, a lipsit de cele mai multe ori, in detrimentul romanilor.
Ianuarie
Inca din primele zile ale lunii ianuarie liderii PNL si PC, Crin Antonescu si Daniel Constantin, au format Alianta de Centru Dreapta (ACD), care nu a fost primita foarte bine, din cauza asocierii intre "liberali" si Dan Voiculescu, invinuit ca a fost colaborator al Securitatii. Luni, 10 ianuarie, alianta PNL-PC a fost votata cu 4 voturi impotriva si cinci abtineri.
De asemenea, Romania primeste vestea ca nu va adera la Spatiul Schengen in luna martie, iar presedintele Traian Basescu este huiduit de multimea adunata sa serbeze Ziua Unirii.
PNL face alianta cu Partidul Conservator
Ziua de 24 ianuarie, aniversarea Zilei Unirii, a fost extrem de tensionata in 2011 la Iasi. Onorul primit de presedintele Traian Basescu, imnul de stat, rugaciunile prelatilor, discursul preasfintiei sale Teofan au fost acoperite de huiduieli si fluieraturi, spre satisfactia liderilor Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta prezenti in primele randuri ale multimii.
Februarie
Pe data de 5 februarie ia nastere Uniunea Social Liberala, in urma uniunii intre PSD si ACD. Crin Antonescu si Victor Ponta declarau la vremea respectiva ca "va fi o alianta cum nu s-a mai facut, o alianta cu obiective mari, care va face ca aceasta tara sa aiba o alternativa".
Dupa formarea USL, PSD mai face o miscare, mai putin vizibila, se asociaza cu PRM la nivel de judete, astfel ca Opozitie devine un grup compact. Intre timp, presedintele Traian Basescu anunta ca Romania urma sa incheie