Cu toti îl ştim ca fiind personajul blajin cu barbă albă şi costum roşu, care ne aduce cadouri an de an în seara de 24 decembrie. Dar cine este de fapt Moş Crăciun? Până la faima actuală de personaj retras în Laponia, care într-o noapte face înconjurul lumii pentru a împărţi daruri, Moşul a parcurs un drum lung. Reprezentările lui Moş Crăciun s-au schimbat de-a lungul vremi. Iată povestea.
Se spune că acum mai bine de două mii de ani, în cetatea în care trăiau Moş Ajun şi Moş Crăciun, a venit o femeie care, simţind că i-a venit vremea să nască, le-a cere ajutorul. Dacă primul a refuzat-o, cel de-al doilea, adică Moş Crăciun, i-a întins o mână de ajutor. Neştiind însă că femeia este Maica Domnului, nu a primit-o în casă ci a trimis-o să nască în grajdul vitelor. Crăciuneasa a fost cea care a ajutat-o să nască, fără ştirea soţului ei. Când Crăciun a aflat în cele din urmă că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, s-a căit teribil şi i-a cerut iertare lui Dumnezeu, devenind astfel "primul creştin". Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. Aşa s-a născut povestea Moşului care an de an împarte daruri.
În 1931, Moş Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfăşurată de o celebră companie producătoare de sucuri. Desenatorul angajat să îl deseneze pe Mosul i-a conturat o burtă durdulie, un aer jovial şi un costum roşu . Reprezentarea a prins atât de bine încât compania foloseşte aceeaşi imagine a lui Moş Crăciun de 80 de ani iar ea a devenit aproape un standard de imagine.
Cu toti îl ştim ca fiind personajul blajin cu barbă albă şi costum roşu, care ne aduce cadouri an de an în seara de 24 decembrie. Dar cine este de fapt Moş Crăciun? Până la faima actuală de personaj retras în Laponia, care într-o noapte face înconjurul lumii pentru a împărţi da