Europenii continuă să considere Uniunea Europeană ca fiind cel mai eficace actor în ceea ce privește combaterea efectelor crizei economice (a se vedea anexa), situându-se în fața guvernelor naționale. UE se menține pe primul loc (23%, +1), fiind urmată de guvernele naționale (20%, procent neschimbat). G20 (16%, + 2) se situează pe locul al treilea, în fața Fondului Monetar Internațional (14%, -1).
O mare majoritate a europenilor (61%, - 4) afirmă că situația financiară curentă a familiei lor este bună. Cu toate acestea, continuă să existe diferențe foarte mari între țări – de la 24% în Grecia și Ungaria la 85% în Țările de Jos, 88% în Finlanda, 89% în Danemarca și 90% în Suedia.
La fel ca în sondajele Eurobarometru anterioare, răspunsurile cu privire la situația economiilor naționale diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Dacă peste trei sferturi din cetățenii suedezi, luxemburghezi și germani afirmă că situația economică este bună, mai puțin de 5% din cetățenii greci, irlandezi și spanioli împărtășesc această opinie. În general, în ultimele 6 luni, s-a înregistrat o ușoară scădere a procentului persoanelor care afirmă că situația actuală a economiei naționale este bună, acest procent fiind de 28% (- 2), și o ușoară creștere a procentului celor care consideră că este proastă, acest procent fiind de 71% (+ 3).
Tot mai mulți cetățeni realizează că găsirea unei soluții la criză va reprezenta mai degrabă un maraton decât un sprint. Numai 23% din europeni au sentimentul că impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins punctul culminant, 68% considerând contrariul.
În ansamblu, europenii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (34%) în mai mare măsură decât în guvernele lor naționale (24%). Cu toate acestea, ambele rezultate au înregistrat o scădere semnificativă (– 7, respectiv - 8 puncte) în comparație cu sondajul din prim