Pe fondul neliniștilor din zona euro, dolarul a fost investiția vedetă a ultimelor luni. Sursa: razvan valcaneantu
Indexul dolar, care evaluează valoarea monedei în raport cu un coş de şase alte valute importante, a crescut la cea mai mare valoare din ianuarie încoace, săptămâna trecută, pe fondul îngrijorărilor manifestate de investitori cu privire rezolvarea crizei Uniunii Europene.
O mare parte din investitori au mutat plasamentele din aur în dolar, ceea ce a condus la o ieftinire pronunțată a metalului prețios.
În raport cu euro, moneda care pătimește pe fondul problemelor zonei care a creat-o, dolarul a câștigat procente importante de la începutul lunii, iar perechea valutară euro/dolar ar putea aduce câștiguri importante și la anul.
Cei care se decid investească în dolari ar trebui să fie atenți însă la anumite evoluții care pot conduce la creșterea sau, dimpotrivă, la slăbirea monedei, spun analiștii chestionați de Wall Street Journal.
Puncte forte pentru dolar
Există argumente puternice pentru a considera că dolarul se va aprecia în continuare în fața euro, cea mai importantă dintre acestea fiind continuarea tensiunilor din zona euro.
În al doilea rând, unul din cei mai importanți competitori ai dolarului, yuanul, s-ar putea deprecia la rândul său în condițiile în care, cel mai prababil, creșterea Chinei va încetini. Pe de altă parte, continuarea creșterii în Statele Unite ale Americii este un alt atu pentru investițiile în dolari.
În fine, problemele geopololitice, tensiunile cu care se confruntă Iranul, precum și multe state din Orient, ar putea determina lumea să investească în dolari ca monedă de refugiu.
Puncte slabe
Există însă și o serie de argumente care ar putea conduce la deprecierea dolarului în 2012. Astfel, în viziunea analiștilo