Tradiţiile de Crăciun sunt multe şi diferă de la o ţara la alta. Crăciunul este pentru creştinii din toată lumea ziua Naşterii Domnului, dar pentru alţii este o sărbătoare păgână care marchează solstiţiul de iarnă sau pur şi simplu o zi liberă.
Ierusalim şi Nazareth, două oraşe sfinte din Israel, sunt la originea acestei sărbători creştine, scrie Agerpres. Ierusalimul este unul din cele mai magice locuri din lume pentru sărbătorirea Crăciunului. Sunt multe locuri de pelerinaj în acest oraş sau în apropierea lui, ca de exemplu Poarta Damascului, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Muntele Sion, Muntele Măslinilor.
Nazareth, leagănul creştinismului, este, potrivit tradiţiei, locul miracolului Bunei Vestiri aduse de Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria, şi al copilăriei lui Iisus Hristos. Aceste locuri sfinte sunt şi ele împodobite de Crăciun în aşteptarea vizitatorilor şi pelerinilor, păstrând o atmosferă sfântă şi solemnă.
Franţa
Francezii sărbătoresc ziua de Crăciun în diferite feluri. Creştinii se duc la slujba din seara zilei de 24 decembrie sau îşi amenajează acasă o iesle reprezentând naşterea lui Iisus, cu Sfânta Fecioară, Iosif, un măgar şi un bou. Alţii, mai superstiţioşi, obişnuiesc să taie un măr ca să afle ce le rezervă anul viitor sau pun un solz de crap sub farfurie, de revelion, ca să aibă mai mulţi bani în anul care vine.
Pentru marea majoritate a francezilor, Crăciunul rămâne înainte de toate o sărbătoare comercială, când Moşul, îmbrăcat în roşu, pune o mulţime de cadouri sub brad, în noaptea de 24 spre 25 decembrie.
Lituania
Dar în alte părţi, nu Moş Crăciun este actorul principal. În Spania, de exemplu, nu el aduce cadouri, ci Regele Magilor, la 6 ianuarie, iar în Germania, binefăcătorul este Moş Nicolae.
În Lituania, ajunul Crăciunului este o sărbătoare familială importantă. Ziua de 24 decembrie se numeşt