E greu să te abţii să guşti din toate preparatele care „împodobesc“ masa de Sărbători. Noroc cu remediile care pot îmblânzi consecinţele. Singura condiţie este să le ai la îndemână.
E ste un lucru ştiut şi recunoscut deja: petrecerile de Crăciun şi de Revelion sunt sinonime cu a mânca şi a bea fără urmă de zgârcenie. Şi cum preparatele tradiţionale includ în special ingrediente precum carnea de porc, afumăturile, brânzeturile grase şi maioneza, nici nu este de mirare că în preajma Sărbătorilor se înregistrează un număr record de cazuri de complicaţii digestive (indigestie, balonare, colică biliară). Pentru toate acestea, în farmacia verde există remedii eficiente şi uşor de administrat, care te ajută să stai departe de camera de gardă a spitalelor.
Coada-calului şi obligeana combat arsurile gastrice
Consumul ridicat de grăsimi, de condimente picante, de alcool şi de băuturi carbogazoase favorizează creşterea acidităţii gastrice şi, implicit, apariţia senzaţiei de arsură. Într-o astfel de situaţie, poţi bea câteva zile decoct de coada-calului. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă, care se fierbe timp de 10 minute şi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai de două-trei ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.
De asemenea, pentru a atenua durerile apărute în cazul unei crize de gastrită, poţi bea ceai din rădăcină de obligeană. Planta are efecte calmante, atispastice şi antiseptice şi, în plus, este un excelent pansament gastric. Se pune o linguriţă rasă de rădăcină, uscată şi măcinată în prealabil, la 250 ml de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat 15 minute, se bea ceaiul călduţ.
Se poate face o cură de o lună cu această infuzie, timp în care să consumi câte două căni de ceai pe zi. Şi muşeţelul se numără printre plantele cu acţiune antispastică şi protectoare asupra mucoaselor gastrice. Se