Ceata de colindători de Crăciun este propusă să facă parte din Patrimoniul imaterial al UNESCO, iar în prezent, la nivel naţional, se lucrează, prin Comisia de Patrimoniu Cultural Imaterial, la dosarul de fundamentare şi argumentare a valorii sale inestimabile pentru viaţa satului şi transmiterea culturii şi tradiţiei de-a lungul secolelor. Sursa: ARHIVA EVZ
"În semn de apreciere a rolului fundamental jucat de ceata de colindători în transmiterea obiceiurilor străbune, acest grup purtător de tradiţie este propus să facă parte din Patrimoniul imaterial UNESCO, alături de Căluşari şi de Doină", a declarat, duminică, pentru Agerpres, directorul Centrului Judeţean Cluj pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCCPCT), Tiberiu Groza.
CJCCPCT a lucrat şi în 2011 şi în acest an la repertorierea cetelor, a tipologiilor acestora, şi la întocmirea fişelor de evidenţă din judeţul Cluj. 'În acestă iarnă lucrăm la finalizarea acestor dosare', a precizat Tiberiu Groza.
Directorul CJCCPCT a amintit că echipe ale instituţiei efectuează anual deplasări în zone din judeţ pentru a culege tot ce este viu şi valoros în cultura tradiţională.
"Încă mai sunt vetre folclorice în care Crăciunul este sărbătorit în stil tradiţional. La începutul perioadei de Post, se constituie cetele de colindători, formate din 6-12 tineri, se stabileşte starostele, vătaful şi celelalte funcţii din grup. Pregătirea pentru Crăciun constă în repetarea colindei, alegerea unei gazde - dintre cei mai buni gospodari din sat şi bun cunoscător al datinii - unde ceata va sta în perioada Postului şi se va iniţia urmând pilda gazdei, numită şi 'tatăl cetei", a explicat directorul CJCCPCT .
De fiecare dată se pun la punct costumele şi recuzita cu care se merge la colindat. De multe ori, cetele de tineri merg cu Steaua, Capra şi Turca. Colindatul durează toate cele trei zile ale Cră