An de an, creşterea salariului minim pe economie atrage şi ,,scumpirea" amenzilor pentru abaterile de la Codul Rutier. Motivul: potrivit legii, valoarea unui punct-amendă este egală cu 10% din valoarea salariului minim brut pe economie care, de la 1 ianuarie 2012, va urca de la 670 la 700 de lei. Prin urmare, valoarea fiecărui punct-amendă acordat de poliţişti şoferilor va creşte şi ea cu aproape 5 procente, de la 67 la 70 de lei.
Obişnuiţi să încalce regulile de circulaţie, majoritatea şoferilor români vor avea parte de o surpriză neplăcută începând din weekendul viitor. Chiar din primele ore ale lui 2012, valoarea amenzilor va creşte odată cu salariul minim pe economie. Consecinţa: cea mai mică amendă (două puncte-amendă) va fi de 140 de lei (faţă de 134 de lei în prezent), în timp ce amenda maximă va ajunge la 1.400 de lei, pentru persoane fizice şi la 7.000 de lei, pentru persoane juridice (faţă de cel mult 1.340 de lei pentru persoane fizice şi de 6.700 de lei pentru firme sau instituţii ale statului, în prezent).
Practic, de la 1 ianuarie, un punct-amendă va costa 70 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentând cea de-a patra ,,scumpire" a sancţiunilor rutiere din 2008, de la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, până în prezent.
Folosiţi telefonul mobil la volan, scoateţi din buzunar 210 lei!
Încă din primele ore ale noului an, şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 140 şi 210 lei, faţă de maximum 201 lei cât plăteau până acum. Sancţiuni similare vor primi şi conducătorii auto care preferă să folosească, la volan, telefonul mobil în loc de hands-free.
În plus, şoferii care depăşesc cu 30 de kilometri/oră viteza maximă admisă sau opresc fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor risca amenzi din clasa a