Într-o perioadă în care principalele campionate din Europa sunt întrerupte, fie din cauza vremii neprielnice, fie datorită sărbătorilor de iarnă, în Marea Britanie se joacă fotbal. Una dintre tradiţiile fascinante ale sportului-rege rămîne etapa jucată în cea de-a doua zi de Crăciun, numită „Boxing Day”.
În această zi, în care majoritatea jucătorilor de pe Continent petrec alături de familii, englezii sărbătoresc pe stadion, cu scandări în loc de colinde, minge în loc de clasicul curcan ori porc.
Tradiţie veche de un mileniu
Această zi specială are o istorie aparte, de peste 900 de ani. La început, sărbătoarea era un prilej pentru ca oamenii să se apropie unul de altul, comuniunea fiind simbolizată de cadourile oferite celor sărmani de către cei favorizaţi de soartă. Înţelesul cuvîntului a evoluat de-a lungul vremii, pentru ca în zilele noastre să fie echivalent cu începutul unei perioade de reduceri. Totuşi, ideea de bază a sintagmei a fost păstrată, iar persoanele fără posibilităţi materiale primesc, în continuare, ajutoare materiale.
O, gol frumos!
Fotbalistic vorbind, obiceiul disputării unor partide de fotbal în ligile din Anglia şi Scoţia îşi are originea încă de acum două secole. În ziua liberă primită de către muncitori, aceştia se întîlneau, de multe ori, pentru a bate mingea împreună.
Tradiţia a fost perpetuată de către Football Association (FA), care a decis să programeze meciuri pe 26 decembrie. Încă din cele mai vechi timpuri, partidele au atras asistenţe extrem de ridicate, datorită cărora această datină a rămas de actualitate. În Commonwealth, nu doar fotbalul este o opţiune pentru Boxing Day. Vînătorile de vulpi (interzise în 2004), luptele (în special în Africa) şi cursele de cai au fost şi ele o regulă pentru această dată cu totul deosebită.
Gerul a decis retrogradatele
Sezonul