Moneda euro este sub presiune, iar Uniunea Europeana este, foarte des, amenintata cu disparitia de tot felul de specialisti. Totodata, aceiasi specialisti se intreaba cum de a supravietuit dolarul american tuturor acestor turbulente financiare internationale.
Cum de aceasta imensa zona monetara nu a intrat in colaps, stiute fiind problemele financiare ale SUA? Ca doar de acolo se spune ca a plecat criza internationala, odata cu prabusirea Lehman Brothers!
Jurnalistii Deutsche Welle incearca sa gaseasca un raspuns plauzibil la aceste intrebari, care, la prima vedere, par paradoxale.
In primul rand, trebuie sa ne mire aceasta consolidare miraculoasa a dolarului, aceasta moneda fiind una care uneste regiuni, in mare masura incompatibile intre ele, din punct de vedere economico-social.
In SUA exista orase, adevarati giganti industriali, precum Detroit, si regiuni economice prospere, cum este New York-ul. Diferenta intre state este insa imensa. Venitul mediu pe cap de locuitor in bogatul stat Maryland este dublu fata de cel din saracul Mississippi.
Diferente de aici si de peste Ocean
Comparativ, venitul mediu pe cap de locuitor in Grecia sau Portuglaia este la jumatatea celui din Germania. In ciuda acestor aspecte, mentionate mai sus, dolarul rezista fara probleme tensiunilor din piete, in timp ce moneda euro este amenintata de colaps. De ce oare? Prima explicatie n-ar fi chiar atata de surprinzatoare: America este un stat unitar si nu o comunitate de tari precum eurozona.
Exista astfel un echilibru social intre regiuni, radical diferit fata de situatia din zona euro. De exemplu, asigurarile de sanatate se acumuleaza intr-un unic fond, cu un administrator unitar, orice pensionar american, de pilda, avand aceleasi drepturi pe tot teritoriul tarii.
La fel se intampla si in cazul a