Biserica Ortodoxa, in special prin calugarii de la Muntele Athos, a trecut in ultimile decenii printr-un calvar al acuzatiilor de tot felul: de la practicarea homosexualitatii pana la droguri si fraude. Pana in prezent, nicio acuzatie nu a fost argumentata, dovedita si supusa dezbaterii serioase opiniei publice si Bisericii Ortodoxe.
Ieri am aflat (duminica - n.red.), cu stupoare, ca un calugar de la manastirea Vatopedu, Efraim, a fost pus sub acuzarea de frauda.
Muntele Athos este considerat bastionul credintei ortodoxe in spatiul european, nu numai prin originalitatea si isihasmul orthodox practicat, dar si prin numeroasele interventii la mai multe organizatii si structuri europene si nu numai pentru mentinerea crestinismului si ortodoxiei in contextul globalizarii.
Este cunoscut faptul ca Muntele Athos are un statut privilegiat, adica majoritatea vietuitorilor sunt cetateni ai locului, ca monahii de aici practica isihasmul, varful de lance al credintei ortodoxe, ca nu le este permis accesul femeilor in zona. In plus, in ultimele doua decenii, cateva manastiri mari, printre care si Vatopedul, au cunoscut un progres duhovnicesc, dar si material.
Acestea, dar si altele au starnit invidia Guvernului grec care a pus in practica un plan diabolic de denigrare a liderilor spirituali, de a pune stapanire pe Muntele Athos si de a-l transforma intr-o regiune exclusiv turistica.
Aceasta disputa intre statul grec si Muntele Athos persista de mai bine de zece ani, iar de acest lucru nu sunt straini nici liderii importanti ai Uniunii Europene. Unul din lideri s-ar fi exprimat in felul urmator: "Ia mai terminati odata cu ciorile din Muntele Athos si faceti o zona turistica de lux unde sa ne simtim si noi bine!"
Pe de o parte, este cunoscut faptul ca monahii fac trei legaminte monahale, printre care si cel al