Ce ne așteaptă în anii care vor urma? Cum va arăta harta religioasă sau economică a lumii? Cât ne va costa hrana sau energia și cine va fi noua putere economică a lumii? Acestea sunt întrebări la care mai mulți cercetători au încercat să ofere un răspuns pentru a ne pregăti pentru schimbările care vor urma.Un lucru este însă cert: o provocare enormă a următorilor ani va fi furnizarea de alimente, apă şi energie pentru a permite tuturor să ducă o viaţă decentă, mai ales că populația globului va trece de nouă miliarde de persoane în deceniile care vor urma. Sursa: XINHUA
Ascensiunea economică a Chinei nu mai este o necunoscută pentru nimeni. Până în 2030, marele stat asiatic va deveni cel mai important jucător al economiei mondiale, depășind Statele Unite. În 2010, China a devenit cea de-a doua economie a lumii devansând Japonia, cu un Produs Intern Brut (PIB) de 10.090 miliarde de dolari.
Potrivit Business Insider, PIB-ul Chinei va ajunge, în 2030, la 40.400 miliarde de dolari, în timp ce SUA vor avea un PIB de doar 30.940 miliarde de dolari. Potrivit lui Arvind Subramanian, de la Institutul Peterson de Economie Internațională, China va fi în 2030 ceea ce a fost Marea Britanie în secolul al XIX-lea și Statele Unite în anii '70.
Balanța de putere nu se va schimba doar în favoarea Chinei. Potrivit unor alți analiști, statele care alcătuiesc așa numitul grup BRIC (Brazilia, India, China și Rusia) vor ajunge în următoarele decenii să aibă circa 41% din capitalizarea întregii piețe globale.
Populație mai mare, mai mulți adepți ai lui Allah
În 2030, populația lumii va ajunge la 8,8 miliarde de oameni, de la 6,8 miliarde în 2010. Potrivit cercetătorilor, până în 2030 unul din patru oameni va crede în Allah și în profetul Mahomed, iar în 2075, circa 75% din populația globului va fi musulmană. În prezent, adepții lui Allah reprezintă 24% din populația