A venit iarna, e drept cu putina intarziere, si ca sa ne arate ca deja si-a intrat in drepturi in unele parti ale tarii se manifesta destul de agresiv chiar, iar asta inseamna ca si noi trebuie sa fim pregatiti sa-i facem fata, in functie de duritatea cu care actioneaza.
Pentru a rezista in zilele foarte reci, chiar geroase, cu temperaturi de sub minus 10 grade, trebuie sa te hranesti consistent. Din meniul zilnic sa nu lipseasca citricele, lactatele, ceapa si usturoiul, mai ales daca-ti petreci mult timp pe afara.
In acest caz, ar fi extrem de util si un termos cu ceai cald, aromat, cu multa zeama de lamaie si dulce.
Imbracamintea trebuie sa fie, de asemenea, pe masura frigului de afara. In loc de un pulover gros, imbraca doua, mai subtiri. In loc de o singura pereche de sosete groase, de lana, cum face bunica, pune-ti doua perechi mai subtiri. Va va fi mai cald si te vei simti mai comod.
Incaltamintea de iarna trebuie sa fie lejera, macar cu un numar mai mare decat in mod obisnuit, dar nici prea larga, pentru ca s-ar putea sa te "roada" la talpi.
Chiar daca nu-ti place si crezi ca nu te aranjeaza, acopera-ti capul, altfel risti sa-ti degere urechile ori sa racesti zdravan, daca iesi cu capul gol.
Daca afara este ger, e recomandat ca persoanele care sufera de tulburari circulatorii si de boli cronice - boli cardiovasculare, respiratorii si diabet zaharat - sa nu se expuna frigului. Pe perioada iernii, este bine ca aceste persoane sa aiba in casa o rezerva de alimente si medicamente, iar daca se afla sub tratament, sa nu-l intrerupa.
De asemenea, se recomanda ca mamele sa nu-si scoata copiii afara, la joaca sau plimbare, daca zapada le scartaie sub ghetute, adica atunci cand temparatura coboara sub minus 10 grade.
Atentie! In zilele geroase nu zaboviti in statia de autobuz