Profesorul ieşean Octavian Baltag a adunat în 25 de ani peste 600 de aparate radio, majoritatea datând de la începutul secolului trecut, cu valori inestimabile.
Aparate de măsură, oscilocoape, generatoare de semnal, staţii de transmisie militare, radiouri de diferite culori şi dimensiuni, de la unele care cântăresc 30 de kilograme până la cele de buzunar, produse de sovietici, francezi, germani, ruşi, cehi, englezi, olandezi şi români, toate sunt adăpostite de profesorul Octavian Baltag în trei încăperi şi o terasă de 200 de metri pătraţi.
Membru în cadrul Asociaţiei Pro Radio Antic, profesorul de la Facultatea de Bioinginerie Medicală se poate lăuda că este cel mai bogat colecţionar din Moldova, având peste 600 de aparate aşezate temeinic pe rafturi. Ştie cu precizie locul şi povestea fiecăruia, de unde şi când l-a cumpărat sau cine i l-a făcut cadou, perioada în care se folosea, care este defect sau care încă are o acustică cu mult peste dispozitivele moderne. Primul aparat radio din colecţie l-a primit cadou în urmă cu 25 de ani.
„Prima piesă de muzeu este un aparat Matador, care are o lucrătură deosebită. Este realizat în anii '30-'40 de către firma olandeză Philips. Îl păstrez exact în starea în care l-am primit. Ştiu că a aparţinut unei familii din Paşcani, care l-a ţinut în pod. Mie mi l-a dăruit un prieten. Deosebit la el e că şasiul este din scândură, iar carcasa din bachelită. Este o combinaţie între vechi şi modern", explică profesorul Baltag.
Vezi imagini cu modelele de radiouri aflate în colecţia profesorului Baltag
Ascultă oldies but goldies la un radio de 30 de kilograme
Piesa cu greutate a colecţiei este un aparat rusesc care cântăreşte nu mai puţin de 30 de kilograme. Este realizat dintr-un lemn special, care-i conferă o acustică aparte. De aceea, profesorul îl ţine în prima încăpere din cele