China are un municipiu cât suprafaţa Austriei, dar cu o populaţie de patru ori mai numeroasă. Beijingul testează în acest loc un nou model economic şi vrea să impună ,,mica burghezie socialistă“.
Aflat la confluenţa dintre Yangtze şi râul Jialing, municipiul Chongqing este cel mai mare ca suprafaţă şi populaţie dintre cele patru municipii ale Republicii Populare Chineze. Se întinde pe 82.300 de kilometri pătraţi, o suprafaţă aproape cât Austria, însă are o populaţie de peste 32 de milioane de oameni, de patru ori mai numeroasă ca aceea a Austriei.
Chongqing a devenit cea mai mare aşezare din lume înghiţind oraşele mici şi satele din vecinătate. În 1997, Partidul Comunist Chinez a decis ca mai multe localităţi din estul provinciei Sichuan să devină parte componentă a municipiului.
Municipiul cu 23 de milioane de săteni
Chongqing a intrat astfel în cartea recordurilor ca muncipiul cu 23 de milioane de săteni, notează cotidianul german ,,Die Welt". Agricultorii din regiune au beneficiat printre primii de ,,economia de piaţă socialistă" introdusă de Deng Xiaoping, liderul Chinei (1978-1983), şi care a adus ţara mai aproape de capitalism. Concret, li s-a permis să-şi vândă o parte dintre produse pe piaţa liberă, iar consecinţa a fost o dezvoltare rapidă a zonei. Viaţa de noapte din Chongqing, o desfătare pentru bogaţii Chinei Foto: Reuters
Astăzi, Chongqing are zgârie-nori, autostrăzi suspendate şi o infrastructură feroviară de invidiat. Iar îmbinarea modelului economic socialist chinez cu modelul capitalist american, botezat de istoricul Niall Ferguson ,,Chimerica" (joc de cuvinte între America şi China), este aici la el acasă. Pe vagoanele trenurilor rapide vezi reclame generoase la băuturi carbogazoase americane, iar la colţ de stradă poţi cumpăra de la hipermarketul Wal-Mart.
Agricultorii, mutaţi la bloc
Municipiul-gigant di