Banala zapada care, printre altele, completeaza tabloul festiv al Craciunului poarta cu ea adevarate pericole pentru sanatatea omului.
Renumita revista de stiinta Nature a publicat recent un material amplu care contine informatii conform carora zapada si ploaia cazute pe Pamant contin foarte mult mercur. Potrivit specialistilor citati de publicatia sus-amintita, exista o mare probabilitate ca metalul toxic sa fi intrat in lantul alimentar uman.
Emisiile toxice, rezultate din arderea de zi cu zi a combustibililor fosili, contin o mare cantitate de mercur. Odata ridicat in atmosfera, metalul se oxideaza, cazand apoi pe pamant sub forma precipitatiilor solide sau lichide.
Odata intrat in organism, mercurul se transforma in metil, o substanta mult mai otravitoare decat mercurul in sine. Acumulata in organism, aceasta substanta poate provoca grave afectiuni ale sistemului nervos, printre care si sindromul lui Minamoto (mercurioza), ale carui simptome sunt reprezentate de tulburari vizuale, de miros sau auditive.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Washington, condusa de profesorul Seth Lyman, a efectuat un studiu special, cu ajutorul unei sonde care a zburat deasupra Pamantului la inaltimi de 5-7 km. S-a constatat astfel ca oxidarea mercurului are loc in straturile superioare ale atmosferei, iar pericolul de intoxicare este cat se poate de real, nimeni nefiind protejat pe aceasta planeta.
Conform rezultatelor cercetarii, mercurul eliberat prin arderea carbunilor in Asia, de exemplu, poate ocoli de doua ori planeta, inainte de a se intoarce pe Pamant sub forma de ploaie sau ninsoare. Acest lucru inseamna ca metalul isi poate face aparitia oriunde in lume.
Tocmai de aceea, iubitorii fructelor de mare sunt sfatuiti sa fie extrem de prudenti, deoarece acestea impreuna cu pestele sunt principalele