O doctoriţă spunea ieri că, de Crăciun, numărul celor care au avut necazuri din cauză că au băut sau au mâncat prea mult a fost mai mic decât în alţi ani. Desigur, a concluzionat suficientă reporteriţa TV care o intervieva, românii au învăţat să fie mai cumpătaţi, să nu mai facă excese. Ce să-i spui? Că oamenii şi-au drămuit bucatele? Că foarte mulţi, pur şi simplu, n-au avut bani ca barem de Sărbători să se sature? N-ar fi înţeles, cu mintea ei de gâsculiţă. Dar nu pot sau mai curând nu vor nici guvernanţii să priceapă că gradul de sărăcie, de înfometare a majorităţii populaţiei a depăşit cu mult pragul suportabilităţii. Că trebuie luate rapid măsuri de relaxare fiscală, care să încurajeze întreprinzătorii să creeze locuri de muncă şi, deopotrivă, să mai slăbească laţul impozitelor de la gâtul categoriilor nevoiaşe.
Contabili seci, ajunşi în funcţii de care depinde soarta populaţiei, nu pricep că în spatele cifrelor lor se află nu borduri şi tone de asfalt, nu investiţii pentru clientelă, nu doar impozite şi cheltuieli, ci vieţi. În nici o altă ţară Puterea nu s-a îndepărtat atât de mult şi de brutal de populaţie, pe care o vede doar ca fiind bună de stors şi de ultima picătură de vlagă. Deseori, argumentându- şi incompetenţa sau neputinţa cu un cinism inimaginabil.
Consiliera de stat Andreea Paul Vass, care am impresia că, profitând de lipsa lui de cunoştinţe economice, îl păpuşăreşte pe Boc, a avut în Ajunul Crăciunului o declaraţie otrăvită, aruncată fără nici un rost pe masa românilor. Nici nu se pune problema scăderii cotei unice de impozitare de 16%, a zis ea, doar trei ţări au cota mai mică decât a noastră. Nu cumva ni se pregăteşte ceva? Fireşte, a uitat să menţioneze că Bulgaria, de pildă, care are 10%, aşa a reuşit să atragă investitorii, făcându-i chiar să-şi mute acolo afacerile din România. Dar mai ales n-a explicat că una e să taxezi cu