Utilizarea aditivilor in tutun starneste ingrijorarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a organismelor de reglementare a alimentelor si tutunului din SUA si Marea Britanie, iar producatorii de tutun sunt acuzati ca induc in eroare fumatorii asupra gradului de siguranta pe care il au aditivii folositi in tigari.
Cercetatorii de la Universitatea din California au comparat studiile realizate in urma cu un deceniu cu cele facute recent, privind tipurile de aditivi folositi in prepararea tutunului pentru tigarete, iar concluzia a fost ca este tinut ascuns "gradul real de toxicitate al aditivilor folositi", scrie The Independent.
In prezent producatorii de tigarete folosesc mai mult de 300 de aditivi in procesul de fabricare a tigarilor. Conform studiului, realizat recent, de specialistii Centrului pentru Controlul Tutunului de la Universitatea din California, exista cel putin alte 15 substante chimice cancerigene adaugate in tutun, iar despre alte 51 de substante chimice adugate nu se cunoaste efectul.
Cercetatorii au afirmat ca adaugarea de substante si aditivii in tigari creste efectele nocive ale acestora si poate duce la accentuarea gradului de dependenta al fumatorilor.
Aditivii adaugati in tutun au scopul de a atenua asprimea fumului si de a face din fumat o experienta placuta.
In tutun, in timpul prelucrarii, se adauga zahar, glucoza, miere si melasa, dar si arome artificiale si condimente. Printre aditivi se numara benzaldehida, mentol si vanilina sau scortisoara si ghimbir. Altele sunt cu ulei de portocale sau extract de lemn dulce. Cele mai frecvente au glicerol, dar si otet si ulei de frunze Pimenta, care este folosit la bauturi si inghetata.
Efectele pe termen lung, rezultate prin inhalarea tuturor acestora, nu sunt cunoscute si nici nu au fost testate inainte.
Utiliza