După ce, la fotbal, brazilienii şi-au dovedit aproape mereu superioritatea în faţa englezilor, iată că acum i-au depăşit şi la capitolul economie. Sursa: Reuters
Economia Braziliei a depăşit-o ca mărime pe cea a Marii Britanii, potrivit unor economişti citaţi de publicaţia The Guardian. Criza bancară din 2008 şi recesiunea care a urmat au tras economia Regatului Unit până pe locul şapte pe plan global. De cealaltă parte, un boom al exporturilor către China şi Orientul Mijlociu au ajutat Ţara Cafelei să ajungă pe poziţia a şasea.
Rusia și India vin tare din urmă
Mai mult de atât, Marea Britanie ar putea ajunge pe poziţia a opta, Rusia şi India venind tare din spate şi cu un potenţial de creştere uriaş în următorii 10 ani. Totuşi, ca multe alte economii emergente, India se luptă acum cu inflaţia şi cu o scădere a ritmului de creştere. Marile ei avantaje sunt însă o forţă de muncă bine educată în domenii cu mare potenţial precum IT sau servicii, ceea ce ar putea propulsa economia ţării din Asia pe poziţia a cincea în următorii ani.
De cealaltă parte, Rusia are marele avantaj al resurselor minerale. Preţul tot mai mare al petrolului şi gazelor naturale ar putea ajuta ţara din Estul Europei să ajungă pe locul patru în topul economiilor pe plan global. În cazul Marii Britanii, probabil că singura consolare este faptul că Franţa va cădea cu o viteză mai mare. Nicolas Sarkozy poate acum să se laude că ţara sa este pe locul cinci, după SUA, China, Japonia şi Germania, dar asta nu va dura mult.
Până în 2020, institutul de cercetare CEBR (Centre for Economics and Business Research) estimează o cădere a economiei din Hexagon până pe locul al nouălea, dupa Regatul Unit, aflat pe opt. Germania va scădea şi ea până pe poziţia a şaptea.