În timp ce în ţările dezvoltate populaţia consideră stomatologul un pion foarte important în viaţa lor, vrâncenii par să nu înţeleagă încă foarte bine menirea doctorului dentist.
Focşănenii sunt în continuare tributari mersului la stomatolog şi o fac foarte rar, atunci când sunt presaţi de durere. Deşi la ora actuală medicii din Vrancea au la îndemână toate metodele de prevenţie şi tratament, comparabile cu ţările dezvoltate, cu aparatură de ultimă generaţie, oamenilor continuă să le fie frică de stomatologi.
"Am foarte puţini clienţi care vin la controale de rutină. Noi nu luăm bani la prima consultaţie şi le spunem oamenilor problemele de care suferă şi ce trebuie să facă pentru dantura lor. Gândesc că ar fi bine ca măcar odată pe an să devină obligatoriu controlul preventiv", spune Cristina Prodănescu.
Medicul este de părere că din cauza sărăciei oamenii preferă să-şi amâne problemele stomatologice, numai că atunci când se decid să treacă pe la stomatolog se trezesc că nu mai au mare lucru de salvat în gura lor, cu costuri mult mai mari.
"Problemele stomatologice se pot rezolva şi pe rând, prin tratarea urgenţelor. Nu-ţi trebuie un sac de bani de la început ca să te pui la punct cu dantura. Mă doare inima când văd oameni tineri care se jenează să râdă cu toată gura din cauză că nu au avut grijă de igiena dentară", spune medicul.
Totuşi, stomatologii constată şi un lucru îmbucurător legat de acest aspect, care îi are în prim plan pe copii, aceştia acordând o mai mare atenţie problemelor stomatologice decât au făcut-o părinţii lor.
"Am ajuns la stomatolog pentru o carie, singura de altfel. În general sunt atentă cu aspectul dinţilor mei şi deşi recunosc că mi-e frică să vin la stomatolog, nu am amânat să-mi rezolv problema", ne-a precizat Cristina Apostu, de 17 ani.