O știre făcea înconjurul lumii și șoca întreaga comunitate internațională pe 22 iulie: un norvegian de 32 de ani, Anders Behring Breivik, a ucis 77 de persoane și a rănit alte 51 în două atacuri coordonate, unul cu bombă, care a vizat o clădire guvernamentală din Oslo, și un masacru în toată regulă comis pe o insulă din apropierea capitalei unde avea loc tabăra de vară a tineretului laburist.
Crime sinistre, dar necesare - astfel şi-a justificat norvegianul de 32 de ani, în faţa anchetatorilor, masacrul de pe insula Utoeya şi atacul cu bombă din centrul capitalei Oslo. Anders Behring Breivik şi-a recunoscut faptele, mărturisind că a acţionat de unul singur. El este în prezent judecat pentru terorism.
Sub acoperirea unei activități de pretins fermier, Breivik reușise să comande mari cantități de îngrășăminte chimice, utilizate apoi la fabricarea bombei artizanale detonate în mașina-capcană parcate în fața clădirii guvernamentale, fără să trezească suspiciunea autorităților. Modul în care a acționat pe insula Otoeya a îngrozit o lume întreagă. Dându-se drept polițist, Breivik a strâns în jurul său sutele de tineri de la tabăra de vară după care a început să îi mitralieze cu sânge rece. Cu un pistol, el i-a executat apoi pe cei încă mai mișcau. „Am terminat”, au fost primele sale cuvinte la sosirea forțelor speciale ale poliției norvegiene abia după o oră, din păcate mult prea tărziu. În jurul insulei pluteau cadavrele celor care au crezut că pot scăpa prin înot.
Mărturia lui Kasper Ilaug, un norvegian care locuiește în apropierea insulei și care a salvat cu barva sa 18 tineri, este năucitoare. „Le-am promis celorlaţi că mă voi întoarce. Am mai făcut două drumuri. Ultima oară când am fost lângă insulă, am strigat la câţiva tineri ascunşi după nişte pietre. Credeam că sunt în stare de şoc, însă mi-am dat seama, câteva secunde mai târziu, că erau de fapt mo