Nimeni nu poate anticipa cu precizie care va fi cursul leului in 2012. Se pot face in cel mai bun caz estimari pornind de la diferite scenarii pentru Europa si Romania. In primele 11 luni, cursul mediu al leului a fost 4,22 in fata euro si 3,02 in fata dolarului SUA. HotNews a solicitat economistilor sefi ai catorva banci comerciale si analistilor sa faca estimari pentru anul care vine. Iata prognozele acestora:
Melania Hancila, ec.sef Volksbank Foto: HotnewsMelania Hancila, economist sef Volksbank: Ma astept ca leul sa atinga maximul in raport cu euro in primul trimestru din 2012, pe fondul vanzarilor de valuta rezultate din schimbarea sistemului de provizionare al bancilor.
Astfel, moneda locala s-ar putea intari pana la nivelul de 4.1 daca BNR-ul lasa cursul liber in primele luni ale anului, insa dupa ce se vor finaliza vanzarile de euro de catre banci, cursul va urca din nou spre zona 4,3-4,4 pe fondul iesirilor treptate de capitaluri straine ca urmare a dificultatilor de finantare din Zona Euro.
Cursul mediu va fi apropiat de valoarea din 2011, poate usor apreciat, deoarece iesirile de capitaluri Vest Europene ar putea fi contrabalansate de absortia de fonduri europene si de finantarea straina a unor proiecte majore de infrastructura ca urmare a demararii parteneriatelor public-private.
Florian Libocor, BRD-GSG Foto: AgerpresFlorian Libocor, economist sef BRD-GSG: Cred ca se va situa undeva intre 4.1si 4.3, intervalul clasic de stabilitate, chiar daca vor exista si tensiuni.
Valoarea medie va fi intre 4.15 si 4.2, fata de circa 4.22 in 2011.
Fundamentele economice nu argumenteaza o depreciere a leului ci dimpotriva.
Prin urmare se poate concluziona ca riscurile majore sunt de natura exogena.
Economistii ING Bank, traditional mai pesimisti decat restul, estimeaza un