Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă si a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa. În ceea ce priveşte folosirea acestor articole, legea impune numeroase restricţii.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 406/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice.
Persoane juridice autorizate:
a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate;
b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV, precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din clasa I.
Celelalte obiecte pirotehnice din categoria I, care pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului si pot fi utilizate in spatii restranse (in interiorul cladirilor cu destinatie de locuit, cu nivel de risc scazut si nivel de zgomot neglijabil) sunt:
focuri bengale, chibrituri bengale, betisoare bengale, jerbe, granule scanteietoare, serpi, scantei.
c. în situaţia organizării de focuri de artificii cu articole pirotehnice din clasele/categoriile III şi IV, precum şi T.1 şi T.2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărei rază se execută jocuri de artificii.
Persoanele fizice:
a. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele/categoriile II , III , IV, T.1 şi T.2 precum şi