Murături în pomul de Crăciun, parada ridichilor sau colectă pentru poştaş: acestea sunt doar câteva dintre cele mai neobişnuite tradiţii de sărbători. Iată mai jos câteva obiceiuri care stârnesc zâmbete de Crăciun.
Dacă ar exista un clasament al celor mai bizare obiceiuri de Crăciun, ar fi greu de stabilit un câştigător. Norvegienii de exemplu ascund toate măturile de prin casă pe 24 decembrie, pentru ca spiritele rele sau vrăjitoarele să nu pună cumva mâna pe ele şi să le folosească pe post de mijloc de transport… aerian.
Islanda are şi ea tradiţii ciudate. Acolo vin nu unul, ci 13 Moşi Crăciun. Ei vin cu 13 zile înainte de sărbătoarea propriu-zisă şi lasă zilnic în ghetuţele copiilor daruri, constând mai ales în dulciuri. Cei care nu au fost însă prea cuminţi, primesc drept pedeapsă un… cartof.
În Elveţia, părinţii şi copiii participă la "parada ridichilor luminate". Cei mici scobesc câte o ridiche, pe care o împodobesc cu diferite forme de sezon: steluţe, clopoţei sau brăduţi. La lăsarea serii, copiii şi părinţii pornesc cu ridichile aprinse spre curtea şcolii, unde cântă melodii tradiţionale de Crăciun.
Americanii au şi ei cel puţin un obicei bizar, împrumutat din Germania, unde tradiţia s-a cam pierdut: astfel, ultimul ornament care se agaţă în pom este un castravete murat sau un glob de forma unui castravete, pus într-un loc oarecum ascuns. În dimineaţa Crăciunului, copilul care va reuşi să găsească murătura se spune că va avea noroc şi va primi un cadou în plus.
Nu toată lumea se bucură de zăpadă în preajma sărbătorilor. Australienilor le place să înoate, să facă surfing sau să se plimbe cu bicicleta de Crăciun. Pe 26 decembrie, australienii strâng bani pentru poştaş, măcelar şi pentru cel care aduce ziarul, în semn de mulţumire pentru ajutorul oferit în anul respectiv. Crăciun, pe ritmuri reggae
În Jamaica,