Băncile europene se luptă să găsească cumpărători pentru active de 32 de miliarde de dolari, care au fost puse la vânzare pe fondul crizei din zona euro. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Astfel, creditori europeni de amploare, cum sunt Deutsche Bank AG şi Societe Generale SA (GLE) au anunţat că au în vedere să renunţe la active de circa un trilion de dolari în următorii doi ani pentru a îşi creşte capitalurile pe care le au la dispoziţie.
În topul activelor scoase la vânzare se află circa 50 de divizii bancare, răspândite pe întregul glob, potrivit datelor strânse de Bloomberg.
“Evaluările care vor fi făcute acestor business-uri ce urmează să fie vândute este de așteptat să indice valori mult mai mici decat anterior” a spus Eric Richard, care coordoneaza diviziile din Europa, Orientul Mijlociu și Africa ale Credit Suisse Group AG. “O mulțime de active sunt scoase la vânzare”, a mai spus acesta.
Deși unele active sunt sucursale extrem de profitabile din piețe emergente, cum ar fi China și Estul Europei, investitorii sunt îngrijorați de evoluția situației din zona euro și a valorii datoriilor suverane, cât și în legătură cu restricțiile financiare, scrie Bloomberg.
Aceasta ar putea conduce băncile regionale, care deja își tranzacționază activele la niveluri minime record, la situația de a își include pierderile în prețul de vânzare.
Denizbank (DENIZ) AS, sucursala din Turcia a Dexia SA, și Bank Millennium SA (MIL), unitatea din Varșovia a Banco Comercial Portugues SA (BCP), sunt două exemple de business-uri profitabile de pe piețe atractive la care potențialii cumpărători au renunțat din cauza pretului, potrivit unor surse apropiate situației.
Prețul corect
Cât de mult ar trebui să scadă valoarea activelor bancare pentru a se găsi un cumpărător?
Miliardarul Richard Branson