Marile falimente ale judeţului Alba au produs o gaură de zeci de milioane de euro, bani care, foarte probabil, nu vor mai putea fi recuperaţi integral niciodată. Suma reprezintă totalul creanţelor creditorilor la marile firme care au ajuns în insolvenţă, iar unele chiar în faliment.
Sunt firme mari la care au lucrat mii de oameni şi care în trecut reprezentau baza economiei judeţului. Una dintre cele mai răsunătoare proceduri de insolvenţă din ultimii ani se referă la combinatul de produse clorosodice GHCL Upsom SA Ocna Mureş. Închiderea societăţii în 2010 a însemnat concedierea a aproape 900 de persoane.
Datorii de 14 milioane euro la Romgaz
Cererea de insolvenţă a fost înaintată Tribunalului de compania de stat Romgaz care are de recuperat de la societatea din judeţul Alba nu mai puţin decât 14 milioane de euro. Combinatul din Ocna Mureş este în proprietatea grupului indian GHCL, care deţine 95,67% din acţiuni. Majoritatea activelor scoase din uz sunt garantate, însă, către BCR, care are o ipotecă de de 23,5 milioane de dolari. Procesul este în faza de stabilire a tabelului preliminar al creditorilor.
Cel mai vechi dosar de faliment de la instanţele din Alba se referă la societatea Resial SA Alba Iulia. Procedura a început în 2005 şi este, încă, în derulare. Valoarea datoriilor a ajuns la suma de 50 milioane de lei (17 milioane de euro, raportat la piaţa valutară de atunci).
Principalul creditor a fost în decursul procedurii de faliment Direcţia de Finanţe Publice Alba, care a revendicat 60 la sută din sumă, respectiv 26 milioane de lei.
UPSOM SA Ocna Mureş
Activele fabricii Resial au fost achiziţionate în 2007 de un omul afaceri italian Ariganello Pasqualino cu aproximativ 10 milioane de euro. „A fost o decizie foarte proastă. Am dorit să construiesc un cartier de blocuri cu spaţii de relaxare şi un spa