România a primit în 2011 mai multe avertismente din partea Comisiei Europene legate de întârzierea aplicării unor legi comunitare, dintre care unele trebuiau să intre în vigoare din 2007 sau 2009.
Cele mai multe reclamaţii ale Bruxelles-ului în privinţa legislaţiei româneşti au fost legate de domeniul energiei în care o serie de directive nu au fost transpuse ori, cum e cazul gazelor naturale, au fost insuficient aplicate. Luna trecută, Bruxelles-ul a transmis României că va răspunde în faţa judecătorilor Curţii Europene de Justiţie din cauza faptului că nu aplică normele UE privind piaţa gazelor naturale: nu a asigurat competiţie pe piaţa internă, nu a asigurat accesul consumatorilor la mai multe societăţi şi, prin urmare, la preţuri mai accesibile. O altă somaţie a Comisiei Europene (CE) anunţa România că are termen data de 31 decembrie să asigure stocurile minime de ţiţei şi produse petroliere pentru acest an, pentru a evita declanşarea unei proceduri de infringement.
De asemenea, CE a anunţat, pe 28 septembrie, că a declanşat prima etapă a procedurii de infringement împotriva României pentru că nu a anunţat măsurile de transpunere a ultimelor directive pentru energie: cea privind piaţa internă de electricitate şi cea pentru gaze. Autorităţile de la Bucureşti au anunţat că se vor conforma în două luni. În acest moment sunt încă în termen.
Probleme cu reciclarea deşeurilor
După marile probleme legate de taxa auto, România a trebuit să se conformeze ca urmare a unei decizii a justiţiei, însă încă întârzie să pună în aplicare legi care afectează zeci de mii de consumatori. În iulie, Bruxelles-ul a avertizat Bucureştiul că nu a rezolvat o altă problemă din legislaţia europeană privind telecomunicaţiile. Reglementările pe care România nu le introdusese se refereau la drepturi ale consumatorilor în privinţa telefoniei mobile şi accesului la inter