Ministrul Finanţelor Publice, Gheroghe Ialomiţianu, se teme de majorarea impozitelor şi taxelor locale într-un an electoral şi cere criterii de diferenţiere a creşterilor pe zone "mai dezvoltate" şi "zone mai sărace", pe baza cărora să fie fundamendate propunerile autorităţilor locale, scrie Mediafax.
Îngrijorare a ministrului Finanţelor Publice în an electoral este explicabilă, având în vedere că majoritatea populaţiei nu va face deosebire între o decizie a consiliului local şi una a Guvernului, în condiţiile în care cele mai multe taxe şi impozite sunt stabilite de către MFP
În ceea ce priveşte pensionarii, dar şi salariaţii, impozitul pe locuinţă este una dintre cele mai mari taxe plătite "din mână" şi care este reţinut la sursă, astfel că impozitul este mult mai vizibil pentru contribuabili.
"Vrem să fie criterii mult mai clare privind majorarea impozitelor. Sunt zone mai dezvoltate, sunt zone mai sărace. Nu poţi să te duci să majorezi impozite şi taxe cu 20% într-o zonă mai săracă, pentru că nu pot să le plătească", a spus Ialomiţianu.
El a lasat astfel să se înţeleagă că Guvernul nu ar fi de acord cu nicio majorare de taxe la nivel local, cel puţin pentru categoriile mai sărace, adică bazinul electoral cel mai prezent la vot.
În acelaşi timp, Guvernul nu poate să se opună cu desăvârşire majorării taxelor locale, pentru că şi primarii partidelor aflate la guvernare solicită fonduri în creştere, iar Executivul s-a angajat că anul viitor va scădea deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pe standarde ESA. Mai mult, deficitul pe cash a fost programat la 1,9% din PIB.
Anterior, ministerul Finanţelor a afirmat că va transmite Guvernului propunerea primită de la asociaţiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei până la care pot fi majorate impozitele şi taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilita