Autostrada A2, cea care va lega Bucureştiul de Constanţa, continuă să uimească arheologii prin descoperirile ieşite la lumină în urma săpăturilor. Patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa s-a îmbogăţit, astfel, cu obiecte şi vestigii vechi de mii de ani.
La începutul anului viitor, arheologi constănţeni, împreună cu specialişti de la Institutul de Arheologie şi de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti vor relua lucrările la tronsonul Cernavodă-Medgidia.
În această zonă a Autostrăzii Soarelui au fost efectuate săpături în perioada 12-21 decembrie 2011 şi s-au realizat cercetări în mai multe puncte, grupate pe trei kilometri. Reamintim faptul că în toamna acestui an s-a făcut un diagnostic arheologic pe o suprafaţă de 15 km, reprezentând distanţa dintre Cernavodă şi Medgidia.
Noi puncte de lucru la Cernavodă
În acest loc au fost identificate două noi puncte de cercetare arheologică, iar după Anul Nou specialiştii urmează să studieze în amănunt şi să dateze câteva locuinţe străvechi. Mai precis, este vorba de nişte bordeie. De asemenea, după cum a precizat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC) din Constanţa, dr. Gabriel Custurea, vor fi cercetate şi câteva gropi antice de gunoi care ar conţine ceramică fragmentată, extrem de valoroasă. În acelaşi timp, s-au descoperit şi vor fi explorate un val mare de pământ şi un val mare de piatră, din secolele X- XI, precum şi câteva movile de pământ, denumite tumuli.
Materialele găsite au fost strânse şi împachetate de către arheologi, urmând în viitorul apropiat să fie cercetate îndeaproape. „Au fost zone unde s-au făcut doar defrişare şi decaparea. S-a luat pământul 10-15 cm pentru a se intra în stratul arheologic. Aşteptăm de la arheologi date mai multe. Dacă sunt şi spectaculoase, cu atât mai bine", a precizat directorul MINAC.