Nu poţi avea niciodată încredere deplină în Guvern, într-un an electoral, spune la RFI consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu. El crede însă că Executivul "nu se va aventura să recurgă la măsuri populiste" în 2012.
Reporter: Riscă Guvernul să alunece spre populism în 2012 sau putem avea încredere deplină în Executiv?
A.V.: Încredere deplină într-un an electoral nu poţi să ai niciodată, dar eu cred că au fost foarte multe lecţii dure, care ne-au lăsat învăţăminte pentru mulţi ani de-acum încolo. Nu cred că se va aventura Guvernul în 2012, deşi e an electoral, să recurgă la măsuri populiste, care inevitabil aduc riscuri mari.
Rep.: Credeţi că va apela Guvernul la banii din acordul cu FMI în 2012?
A.V.: Lucrurile se pun la modul pozitiv în momentul de faţă. Guvernul are rezerve în buget pentru cel puţin patru luni. S-ar putea ca de-a lungul anului 2012 să fie adunate şi alte rezerve şi să nu avem nevoie de acele fonduri. Dar un acord preventiv de asta se face, ca să ai la ce apela într-un moment de risc maxim. S-ar putea să nu vină acest moment de risc maxim, dar dacă se va întâmpla, normal că avem acordul şi trebuie să-l folosim.
Rep.: Ce înseamnă risc maxim?
A.V.: Vedeţi, este un acord în care sunt implicate mai multe instituţii internaţionale: şi Comisia Europeană şi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. FMI de obicei, spun de obicei, pentru că şi-a încălcat o dată obiceiul, a pulsat fonduri numai spre Banca Naţională. Deci BNR s-ar putea să apeleze la aceste fonduri numai dacă ar rămâne cu rezerva descoperită. Nu sunt astfel de riscuri. Ministerul de Finanţe ar putea apela la bani de la Comisia Europeană, în condiţiile în care ar fi riscul să nu poată plăti salariile bugetare sau pensiile. Eu însă nu văd astfel de riscuri, dar dacă ele vor fi, de asta este acordul, ca să apelă