Un prim grup de circa 50-60 de observatori arabi, dintr-un total de 150 a sosit luni seară în Siria. Misiunea observatorilor este de a controla aplicarea planului de ieşire din criză semnat de Damasc cu Liga Arabă. În ajunul acestei vizite foarte aşteptate, forţele siriene au lansat o ofensivă sângeroasă la Homs, bastionul Opoziţiei siriene, soldată cu 29 de morţi.
Consiliul Naţional Sirian, instanţa care regrupează majoritatea curentelor opoziţiei siriene, a cerut încă de duminică observatorilor arabi să se ducă deîndată la Homs, după sosirea lor la Damasc. Aflat la 160 de kilometri nord de Capitală, al treilea oraş din Siria a fost şi este scena celor mai importante manifestaţii antiguvernamentale. Tot acolo s-au refugiat şi mulţi dintre dezertorii armatei siriene.
Rămâne de văzut acum dacă regimul preşedintelui Bashar al-Assad se va ţine de cuvânt şi va acorda întreaga libertate de mişcare primului grup de observatori arabi sosiţi în ţară. Din spusele unor membri ai Opoziţiei siriene aflaţi la Paris, se pare că o parte dintre observatorii arabi ar fi ajuns în oraşul-martir, dar nu sunt lăsaţi să lucreze liber.
Misiunea arabă este condusă de un general sudanez şi ea face parte din planul de ieşire din criză semnat de Damasc cu Liga Arabă. Acest plan prevede oprirea violenţelor, eliberarea deţinuţilor, retragerea armatei în cazărmi, deschiderea dialogului cu Opoziţia şi libera circulaţie a observatorilor, dar şi a presei în toată Siria.
Damascul a acceptat cu greu acest plan pe 2 noiembrie, dar de atunci şi-a continuat sângeroasa represiune, care ar fi făcut, potrivit ultimelor cifre ONU, peste cinci mii de morţi, în nouă luni de zile. Regimul sirian nu recunoaşte însă amploarea contestaţiei şi acuză "bandele înarmate" că ar semăna haosul în ţară.
În urma deteriorării situaţiei la Homs, Franţa şi-a exprimat din nou "preocuparea vi