Nicolae Pop tratează anumite afecţiuni cu zeci de plante medicinale pe care le culege în fiecare an de mai bine de două decenii.
Nicolae Pop (67 de ani) este un fost sportiv, diagnosticat în 1990 cu cancer la colon, din cauza căruia a suferit două operaţii. În tinereţe a jucat fotbal, apoi a fost arbitru, dar după operaţie a ales să aibă grijă de sănătatea lui cu metode naturiste şi de atunci se ocupă de plante. „Diferenţa dintre un medicament şi o plantă este că medicamentul face bine la ceva şi rău la altceva ", spune acesta.
În ciuda problemelor întâmpinate, pe lângă culesul plantelor clujeanul aleargă zilnic între şase şi zece kilometri şi spune că e unul dintre motivele pentru care se menţine. În luna septembrie a luat medalia de argint la concursul de atletism pentru veterani din Liubliana, Slovenia. De cum termină cu antrenamentul, Nicolae Moldovan fie culege plante, fie le macină sau se întâlneşte cu clienţii săi. „Adun în jur de 35 de sortimente de plante medicinale, ca şi cantitate cel mai mult mărul lupului, cel puţin 200 de kilograme, sunătoare, coada şoricelului, coada calului, troscot, turiţa mare, păducel şi spânz. Ca să am un kilogram de spânz îmi trebuie cel puţin 200 de plante, pentru că se foloseşte numai rădăcina", povesteşte clujeanul.
Iarna, sezonul vâscului
Plantele le culege personal, pe tot parcursul anului, atât din Vultureni, cât şi de pe câmpiile de după Turda sau chiar din Alba Iulia. Plantele scorţoase spune că le adună de prin pădurile din împrejurimi. „Lemnul câinesc, de exemplu, îl adun din Cheile Baciului. Am adus şi din zona Mociu şi cam tot ce înseamnă împrejurimi", spune Nicolae Pop.
Iarna, în această perioadă, clujenaul începe să strângă vâsc. „Ca să fie bun vâscul e un secret. Numai de pe măr, mesteacăn, frasin şi pin e bun, în rest nu", explică bărbatul. După ce culege plantel