Locatarii imobilului din centrul Bacăului, distrus în decembrie 2010, n-au nici acum unde locui
15 familii au rămas fără apartamentele din centrul Bacăului în urmă cu un an din cauza exploziei unei ţevi de gaz metan. Atunci, sinistraţii au făcut Crăciunul pe unde au apucat: gazdă, prieteni sau rude.
Cu toate că autorităţile promiteau în decembrie 2010 că ancheta se va finaliza într-o lună şi oamenii vor avea un imobil nou-nouţ, la un an după catastrofă blocul este o ruină.
Expertiză ignorată
„Avem o expertiză de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani, pe care anchetatorii de la Curtea de Apel par s-o ignore, deşi este singura autoritate din ţară competentă în acest domeniu. Această expertiză explică faptul că explozia a avut loc din cauza unei fisuri de doi centrimetri pătraţi în conducta de gaz care alimentează blocul“, a afirmat Florentina Humelnicu, locatară din blocul afectat de explozie.
Deoarece ancheta bate pasul pe loc, o parte din locatarii de pe Martir Horea sunt decişi să înainteze un memoriu prin care solicită anchetatorilor să urgenteze procedurile legale. „Dacă există acea expertiză din iulie, cât timp le ia procurorilor ca să trimită dosarul în instanţă? Dacă unul dintre ei aveau acolo un apartament, cam în cât timp se făcea ancheta?“, se întreabă locatarii blocului care a sărit în aer. Primăria Bacău afirmă că, atâta vreme cât experţii în construcţii au stabilit că blocul poate fi consolidat, nu pot fi alocaţi bani pentru reconstrucţie.
„Noi am alocat fonduri pentru reabilitare şi locatarii au refuzat. Dacă vor reconstrucţie din temelii, atunci trebuie să se organizeze într-o formă juridică şi să ceară bani de la Guvern“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt la Primăria Bacău. Locatarii blocului recunosc faptu