Ţinând cont că în 2004 veniturile statului ca pondere în PIB au fost de 31,2% din PIB iar anul acesta vor fi de circa 33,2-33,3% din PIB, dintre care două puncte procentuale sunt venituri din fonduri europene, se poate spune că "fiscalitatea internă" a rămas la acelaşi nivel ca în 2004, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, cu ocazia bilanţului de sfârşit de an.
Din 2008 până astăzi cele mai importante "evenimente" fiscale au fost introducerea impozitului minim, în 2009, precum şi majorarea TVA de la 19% la 24% în vara anului trecut, după ce iniţiativa Guvernului de a reduce pensiile cu 15% a fost blocată de Curtea Constituţională iar Executivul a renunţat şi la varianta impozitării pensiilor.
El a subliniat că "dacă vrem bani de autostrăzi" şi de alte investiţii este nevoie să fie continuată strategia de reducere a cheltuielilor statului, mai ales a celor legate de asistenţa socială, care au crescut de la 9,1% din PIB în 2004 la 12,8%.
În ceea ce priveşte execuţia bugetară pe anul acesta, fostul oficial al BNR, a declarat că la finele lui noiembrie deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB, în creştere cu circa 0,5 puncte procentuale faţă de cel înregistrat la finele lui octombrie. Practic, ţinând cont că ţinta de deficit pentru anul în curs este de 4,4% din PIB, rezultă că în ultima lună a acestui an, decembrie, ministerul a avut la dispoziţie circa 1,4% din PIB, respectiv circa 1,8 miliarde de euro.
Dan Lazăr, secretar de stat probleme de fiscalitate în cadrul MFP, a subliniat la rândul lui că "principala schimbare (a fiscalităţii, n.r.) este că nu prea sunt schimbări". El a adăugat că anul acesta s-a menţinut nivelul principalelor taxe şi impozite, respectiv la TVA, impozitul pe venit şi la contribuţiile sociale.
În ceea ce priveşte reducerea evaziunii fiscale, Lazăr a declarat că un