Desi Germania si Rusia au devenit democratii moderne si adepte ale economiei de piata, NATO se teme in continuare de o posibila reinviere a statelor sovietic si nazist, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, fost reprezentant permanent al Rusiei la NATO, informeaza Russia Today.
Acesta a declarat intr-o intalnire cu fortele aeriene din zona Krasnoznamensk ca indiferent de tipul de sistem politic din Rusia, blocul militar euro-atlantic nu isi va schimba atitudinea: “Indiferent ce ar fi Rusia - imperiu, stat comunist sau democratic - ei ne vad cu aceiasi ochi cu care ne-au vazut si in secolele precedente.”
Aceeasi atitudine se aplica si Germaniei, cea mai mare si cea mai puternica economie din Uniunea Europeana. “Relatia cu Germania ramane complicata, pentru ca inca se tem. Nemtii nu au decat batalioanele parte a fortelor NATO, o armata care de fapt nu exista, ci doar uneste fortele nationale ale mai multor state pentru unele operatiuni”.
Saptamana aceasta, presedintele Medvedev l-a numit pe Rogozin vice-prim-ministru responsabil cu apararea.
Rogozin a explicat ca NATO inca se bazeaza pe principii de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial: NATO continua sa opereze dupa vorbele Secretarului General Lord Ismay: “America inauntru, Germania dedesubt si Rusia afara. Asta inseamna control asupra militarismului german. Ei inteleg ca Germania se poate oricand transforma intr-o forta care sa adune Europa in jurul ei”.
Multe voci in Germania cer crearea unei armate europene care sa inlocuiasca treptat NATO, care este adesea considerat ca fiind invechit. Guido Westerwelle, ministrul de externe german, a declarat anul trecut la Conferinta de Securitate de la Munchen ca Germania ar dori formarea unei armate Europene, sub control parlamentar.
In acelasi timp, coform lui Rogozin, America isi continua prezenta p