EXCLUSIV. Regizorul ar fi făcut, în 1981, anticameră la Nicolae Ceauşescu pentru a \"expune\" un \"fenomen de anti-patriotism\": \"cazurile Lucian Pintilie şi Alexa Visarion\".
În 1981, pe numele lui Nicolae Ceauşescu, la secretariarul Comitetului Central (CC) al PCR, sosea o scurtă notă semnată "Sergiu Nicolaescu". Era, de fapt, o cerere de primire în audienţă. În faţa dictatorului, autorul scrisorii ar fi vrut să-i prezinte "personal o serie de probleme de mare importanţă pentru existenţa şi dezvoltarea cinematografiei naţionale". Alături de cerere – redactată la maşina de scris şi semnată de mână – era ataşat şi "rezumatul ideilor" care ar fi trebuit să fie expuse "conducătorului iubit".
Potrivit documentului, Nicolaescu ar fi vrut să-i prezinte dictatorului "apariţia unui fenomen de anti-patriotism în filmul românesc (cazul Lucian Pintilie şi A.Visarion)". Alături, scurt, se menţionează că ar fi avut inclusiv câteva "propuneri" legate de aceste "cazuri".
Reacţia regizorului
Lucian Pintilie, care dăduse deja o lovitură artistică regimului prin "Reconstituirea", pregătise "De ce trag clopotele, Mitică?", după Caragiale. Celălalt regizor menţionat drept "antipatriot", Alexa Visarion, spune azi că numele lui s-ar regăsi alături de cel al lui Pintilie pentru că, printre altele, o parte dintre actorii pe care îi folosise în spectacolul de teatru "O noapte furtunoasă" jucau în filmul lui Pintilie.
Contactat de "Evenimentul zilei", Sergiu Nicolaescu şi-a recunoscut iniţial semnătura de pe document, a admis că a trimis "două astfel de cereri" către Ceauşescu, una legată de o casă din Primăverii şi o alta despre care spune însă că nu şi-o mai aminteşte. Apoi a insistat, ajungând la tenta de "turnătorie" a scrisorii, că nu ar fi putut scrie "niciodată aşa ceva". A sugerat inclusiv un fals. Un adevărat caz de "scrisoar