Polonia, care a deţinut în ultimele şase luni preşedinţia rotativă a Uniunii Europene este exemplul comunitar pentru absorbţia fondurilor regionale. Din fondurile alocate pentru perioada 2007-2013, autorităţile poloneze au atras cea mai mare parte a banilor disponibili. Ţintele ambiţioase stabilite de Guvern şi Ministerul pentru Dezvoltare Regională au fost repetat depăşite. Recordul a fost atins în 2011, când au fost cheltuite zece miliarde de euro, bani europeni, pentru proiecte regionale.
Dacă eşti prima oară la Varşovia şi te aşezi pe una din multele bănci de marmură neagră din centru, poţi avea o surpriză: muzica lui Chopin răsună la prima atingere a băncii multimedia. La un capăt, e un dispozitiv unde poţi descărca pe telefon sonata preferată. Pe partea de sus a băncii, e o hartă care te îndrumă spre Muzeul Chopin, un micuţ castel cochet de pe malul Vistulei. A fost amenajat cu fonduri europene şi inaugurat în 2010, anul Chopin, când s-au împlinit 200 de ani de la naşterea compozitorului.
E unul din cele mai moderne muzee biografice din lume. Universul Chopin e generat prin mijloace audiovizuale interactive, alături de cele mai moderne monitoare, proiectoare şi difuzoare, e o sală de cinema unde rulează în permanenţă un documentar. Deschiderea unui sertar cu manuscrise vechi generează povestea audio a partiturii, iar dacă întorci foaia din faţa pianului, se stinge lumina şi un pianist inexistent cântă muzica pe care ai ales-o. Actori profesionişti îţi spun la căşti povestea vieţii, călătoriilor sau iubirilor lui Chopin. La parter, există o cameră veselă special pentru ei. Nu sunt doar supravegheaţi, ci pot primi o lecţie de muzică, pe înţelesul lor. Costul total: peste 30 de milioane de zloţi din fonduri externe nerambursabile.
Bibioteci sau centre ştiinţifice, cu bani UE
Tot pentru copii şi tot din fonduri europene a fos