Oficiali ai Chinei și Japoniei au anuţat că cele două țări au încheiat un pact prin care valutele lor naţionale, vor fi acceptate în tranzacțiile bilaterale. Acordul este încă o realizare ce poate fi bifată de oficialii chinezi în demersul lor de a impune moneda naţională ca valută de schimb şi de rezervă în plan internaţional. Principalul perdant? Dolarul american!
Oficialii japonezi au spus că Japonia intenționează să cumpere obligațiuni suverane chinezești anul viitor, ceea ce va conduce la sporirea rezervelor sale valutare denominate în monedă chinezească.Această este doar una dintre deciziile luate în urma întâlnirii de luni dintre prim-ministrul nipon, Yoshihiko Noda și președintele chinez, Hu Jintao, ce a avut drept subiect principal de discuție îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări în vederea menținerii păcii în pensinsula Coreeană.
China este cea de-a doua mare economie a lunii , iar Japonia a treia mare economie a lumii, iar decizia de a accepta ambele valute în tranzacțiile bilaterale poate fi considerată şi un pas în sensul diminuării rolului primordial, ca monedă de rezervă la nivel global, pe care îl are dolarul american. Şi asta în contextul în care, nu o singură dată oficialii chinezi au declarat că își doresc să extindă folosirea renminbiului la nivel global, ca o alternativă la dolarul american.
China și Japonia sunt deținătorii celor mai mari rezerve valutare din lume, China are aproape 3,2 trilioane de dolari, iar Japonia deține aproape 1,3 trilioane de dolari și orice schimbare în structura rezervelor valutare ale acestor țări ar putea genera schimbări în structura rezervelor valutare ale tuturor celorlalte state din lume.
"Oficialii chinezi au declarat suficient de clar că ei cred că economia internațională este prea mult dominată de dolarul american. De aceea, ei consideră că, odată cu dezvoltarea Ch