Foto: Thinkstock Stresul, efortul, dar şi abuzurile alimentare (mesele abundente, consumul crescut de sare şi grăsimi, dar şi de alcool) au un efect nefavorabil în cazul afecţiunilor cardiace. Astfel, creşte frevenţa infarctului miocardic, a insuficienţei cardiace şi puseelor de hipertensiune arterială. Infarctul miocardic se manifestă prin durere toracică intensă, ce durează mai multe ore, creşte în timp, nu cedează la nici un medicament, e localizată în partea centrală sau stângă a toracelui, pe o zona întinsă, iradiată în umărul, braţul, degetele din partea stângă, în gât sau mandibulă.
Uneori, mai ales în acest sezon, există posibilitatea confundării infarctului cu o suferinţă digestivă, ceea ce întârzie prezentarea bolnavului la medic şi stabilirea diagnosticului. Astfel, unele localizări ale infarctului determină o durere în partea superioară a abdomenului, iar alteori durerea retrosternală din infarct este confundată cu cea din refluxul gastroesofagian. Acest lucru este mai frecvent în cazul femeilor, la care infarctul se însoţeşte frecvent de semne imprecise, care nu se încadrează în tiparul clasic: greaţă, indigestie, dureri abdominale, balonare, însoţite de oboseală şi dispnee (respiraţie dificilă). De aceea, într-o astfel de situaţie este important să vă prezentaţi la medic, chiar cu riscul de a fi considerat ipohondru, fără a aştepta „să treacă noaptea” sau „să treacă Sărbătorile”.
Abuzurile culinare pot produce creşteri ale glicemiei la pacienţii diabetici care nu urmează dieta şi tratamentul. Creşterile pot fi desoperite uşor prin determinarea glicemiei, deşi manifestările sunt vagi: ameţeală, dureri de cap, urinări frecvente, sete accentuată. Netratate la timp, acestea pot duce la comă sau alte complicaţii grave.
Este vacanţă, dar în vacanţă nu intră indicaţiile şi tratamentele medicului în cazul celor bolnavi, nici recomandările