Comunitate mare şi puternică, ce numără peste 4000 de membri, ruşii lipoveni din cartierul Pisc din municipiul Brăila sunt, în aceste zile, în post şi colindă. De la mare la mic, cu toţii anunţă Naşterea Domnului.
Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul abia pe 7 ianuarie, când la ortodocşii pe stil nou e Sfântul Ioan. Comunitatea este cea mai mare din România după Tulcea. Lipovenii păstrează neatinse tradiţii moştenite de secole. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, ruşii lipoveni vin, dis-de-dimineaţă, la biserică, în ziua de Crăciun.
Mitropolia cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" este plină de credincioşi în ziua marii sărbători creştine.
A doua zi de Crăciun, lipovenii ţin Soborul Maicii Domnului şi participă la slujba Sf. Mare Mucenic Ştefan.
Mesele lipovenilor sunt pline de bucate, pregătite după obiceiurile strămoşeşti. Bunătăţile sunt binevenite, după săptămâni de post aspru, ţinut de către toţi credincioşii.
Credincioşi de Rit Vechi, lipovenii respectă vechiul Calendar Iulian, care este decalat faţă de cel actual, Gregorian, cu două săptămâni.
Cândva persecutaţi pentru credinţă, ruşii lipoveni au venit la Brăila în urmă cu trei secole. Bărbaţii poartă bărbi, iar femeile batic şi respectă cu sfinţenie sărbătorile şi posturile de peste an. În casele lipovenilor, icoanele şi cărţile sfinte sunt moştenite de la străbuni.
Mitroplia Ortodoxă de Rit Vechi din Brăila este centrul spiritual al lipovenilor din toată lumea. Aici, sunt hirotoniţi preoţi pentru bisericile de pe toate continentele.