Cele două fetiţe siameze care s-au născut luni la Maternitatea din Piteşti nu vor fi separate printr-o intervenţie chirurgicală deocamdată, a declarat medicul Florin Rusu, şeful secţei de Terapie Intensivă a Spitalului „Grigore Alexandrescu“, unde au fost transferate ieri micuţele.
Fetiţele cântăresc 2,8 kilograme, sunt unite în zona toracelui şi a abdomenului, împart ficatul şi au inimile lipite, potrivit medicului neonatolog Corina Matei, care a participat la naştere.
În România, şansele de supravieţuire sunt mici
„În acest moment, am putea spune că una dintre fetiţe este în stare gravă, întrucât are o greutate foarte mică, iar cealaltă în stare mai puţin gravă. Valorile transaminazelor (enzime de la nivelul ficatului) sunt foarte mari, ceea ce înseamnă că ne confruntăm deja cu o disfuncţie hepatică gravă. De asemenea, glicemia este foarte mică. În plus, luni, când au fost aduse la spital, colegii care le-au făcut primele investigaţii au constatat că la una dintre fetiţe rinichii nu funcţionează", a declarat medicul Florin Rusu.
Medicul Florin Rusu a explicat că nu există protocoale specifice care să se aplice în astfel de cazuri şi că sunt necesare nişte abordări medicale adaptate situaţiei concrete.
„Vom face investigaţii minuţioase care pot să dureze între şase luni şi un an. De asemenea, ne vom consulta cu colegii din străinătate care s-au mai confruntat cu astfel de cazuri", a mai spus medicul. Potrivit medicului neonatolog Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Neonatologie a Spitalului pentru Copii „Marie Curie", „şansele de supravieţuire în astfel de cazuri sunt foarte mici. Este nevoie de aparatură foarte performantă pentru a pune un diagnostic corect. Nu mă refer la un simplu RMN, ci la aparate care să arate unde duce fiecare vas de sânge, nu doar dacă aceşti copii au inimile unite sau o singură inimă".