Înregistrarea la valoarea de piaţă a activelor din portofolii este una dintre regulile ce pun băncile comerciale sub o mare presiune, deoarece scăderea valorii portofoliilor majorează nevoia acestora de capitaluri suplimentare. Eliminarea sau suspendarea acestei reguli ar da sistemului bancar european o gură de oxigen ce ar putea compensa riscurile induse de deţinerea unor active care s-ar putea dovedi ulterior a avea valori cu mult mai mici.
Criza datoriilor europene capătă noi dimensiuni în anul 2012.
Pentru Grecia nu se arată încă niciun semn bun, iar Italia şi Spania vor avea nevoie de refinanţări majore în prima parte a anului 2012. Pe fondul reformei instituţionale, deciziile din cadrul summitului UE din 8-9 decembrie nu au reuşit să dea impresia unei uniuni fiscale reale, iar tensiunile dintre membrii zonei euro şi Marea Britanie s-au accentuat şi mai mult.În ceea ce priveşte perspectiva creşterii economice, nici aceasta nu se arată favorabilă în anul 2012, estimându-se chiar o scădere economică şi o posibilă recesiune.
Randamente ridicate în condiţii de risc minim
În acest context, sistemul bancar s-a arătat a fi o piesă foarte importantă, reflectând multe dintre contradicțiile experimentului uniunii monetare din Europa. Începând cu 2007, sistemul bancar şi-a arătat dezechilibrele ce au generat îngrijorări cu privire la managementul riscului.
În ultimii doi ani, pierderea încrederii în obligațiunile suverane a dus la creșterea fragilității sistemului bancar. Combinaţia dintre garanțiile oferite de statele Uniunii băncilor comerciale autohtone și majorarea continuă a expunerii acestora pe obligațiunile suverane ale țărilor îndatorate de la periferia zonei euro, au accentuat fenomenul de fragilizare a sistemului bancar european.
Astfel, beneficiind de susţinerea guvernelor şi a Băncii Centrale Europene, băncile comerciale au f