În 2011, agricultura ecologică din România şi-a triplat numărul operatorilor activi din sistem (producători, procesatori, exportatori, importatori). Iar, anul viitor, datorită creşterii nivelului subvenţiilor (până în 2011, România a fost singura ţară europeană care nu primea subvenţii pe hectar pentru culturile bio), numărul agricultorilor care vor intra în sistemul de certificare ecologică se va dubla, potrivit preşedintelui Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio - România”, Marian Cioceanu. Subvenţiile acoperă cheltuielile de certificare „În multe zone ale ţării, de exemplu în judeţul Alba, se practică agricultură ecologică, fără îngrăşăminte chimice, însă oamenii nu aveau bani să plătească certificarea la o firmă de specialitate. Am dezvoltat câteva proiecte pilot şi mergem prin ţară să le explicăm micilor fermieri că îşi pot acoperi, într-o primă fază, taxa de certificare,din subvenţia care se acordă pentru perioada de reconversie. Dacă taxa de certificare este să spunem 200 de euro anual, subvenţiile acordate ar putea depăşi 1.500 de euro”, ne-a declarat Marian Cioceanu. Astfel, în 2012, numărul operatorilor ecologici ar putea ajunge la 20.000, faţă de 10.000 în prezent. Mulţi din actualii producători certificaţi ecologic deţineau mici ferme de subzistenţă. Acum aceştia au devenit producători ecologici cu afaceri care cresc încet, dar sigur, de la an la an. Faţă de o cultură clasică, producţia pe o suprafaţă ecologică este cu 30-50% mai mică, însă şi produsele bio se vând în general cu preţuri mai mari cu 30%, spune proprietarul microfermei ecologice „Biodumbrava”, Marian Dumbravă, fost inginer de aviaţie. Ferme integrate „Avem o suprafaţă mică, aproape un hectar. La fermă lucrez eu şi băiatul care a făcut Agronomia. La început, cultivam pentru familie, apoi din surplus am ajuns să dăm la vecini, prieteni, apoi am reuşit să şi vindem. În preze