Austriecii de la Kronospan şi-au făcut simţită prezenţa în România încă din septembrie 1998, când au început să cumpere zeci de terenuri agricole din zona industrială a oraşului Braşov pentru a construi o fabrică de PAL.
La scurt timp, în februarie 1999, a luat naştere firma Kronospan România, al cărei unic acţionar era Kronospan Holding Ltd, o firmă de tip off-shore înregistrată în Cipru, iar funcţiile de administrator le-a revenit austriacului Peter Kaindl şi elveţianului Markus Habegger. Lucrările la fabrica de PAL de la Braşov au început în anul 2002 în baza unei autorizaţii emise de municipalitate, dar acestea au fost sistate, pentru că austriecii s-au orientat către platforma de la Sebeş.
Potrivit Jurnalul Naţional, Peter Kaindl nu este doar un simplu administrator, el fiind chiar unul dintre patronii off-shore-ului Kronospan Holding Ltd. Însă, în timp de austriacul Peter Kaindl îşi făcea planuri măreţe pentru fabricile din Braşov şi Sebeş, autorităţile germane au demarat o amplă investigaţie. Concret, procurorii l-au acuzat pe Kaindl că, în calitate de comanager al concernului Kronospan, la fabricile din Sandebeck şi Lampertswalde, între anii 1997 şi 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe şi alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii Banca de Dezvoltare a Saxoniei.
Alături de el, în boxa acuzaţilor s-au mai aflat comanagerul Igno L. şi Rainer B., consilierul lor financiar. Divizia de Criminalitate Macroeconomică a Tribunalului Districtual din Paderborn a decis să îl amendeze cu suma de 5.000.000 de euro şi să îl condamne la doi ani de închisoare cu eliberare condiţionată. Complicii lui Kaindl au primit din partea instanţei pedepse cu închisoarea, cu posibilitatea de eliberare condiţionată, de 17 luni, respectiv 18 luni.
În ceea ce priveşte celelalte capete de acuzare, procurorii germani au ajuns la o înţelege