România nu îşi asumă un rol oficial special în soluţionarea problemei Transnistriei în afara UE. Însă va continua să sprijine autorităţile de la Chişinău, în calitate de cel mai apropiat vecin şi partener strategic al Republicii Moldova, a declarat consilierul prezidenţial Iulian Chifu, într-un interviu publicat miercuri de site-ul News.Az, potrivit Agerpres.
'România joacă deja un rol în această chestiune prin intermediul Uniunii Europene, dar mai mult, are un impact - fie că ne place sau nu, - în regiune prin realitatea unei limbi comune, a unei istorii comune şi a unei naţiuni comune cu Chişinăul', a explicat Chifu, întrebat despre rolul Bucureştiului în problema Transnistriei.
'Însă cea mai importantă miză este reprezentată de modul în care putem să transformăm Chişinăul şi administraţia şi teritoriul aflate sub controlul său într-o poveste de succes, cu reforme proeuropene şi o consolidare a statului de drept', a adăugat consilierul lui Băsescu pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă.
În opinia sa, 'ambiţiile anumitor politicieni locali, lipsa de experienţă a coaliţiei de guvernământ şi rivalităţile personale dăunează acestui obiectiv'.
'Toată lumea îşi concentrează atenţia asupra alegerii preşedintelui şi investeşte prea multă energie în acest proces, evitând să readucă în prim-plan reformele necesare. Au fost înregistrate însă şi progrese în anumite domenii, inclusiv în ceea ce Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar aceasta ar putea ajuta elitele locale să se îndrepte spre un nou tip de administraţie, mai apropiat de cel european', a afirmat profesorul Chifu.
Întrebat care sunt aşteptările sale de la noul lider transnistrean şi dacă, în opinia sa, acest lider s-ar putea desprinde de sub influenţa Moscovei şi deveni mai loial Chişinăului, oficialul român a apreciat că problema nu ar trebui pusă aşa. 'Lupta