Băncile europene preferă să plaseze banii la Banca Centrală Europeană. Depozitele făcute la BCE au atins cifre record în aceste zile, semn că băncile se tem să se împrumute între ele, susţin unii analişti. Astfel, depozitele băncilor europene la BCE au atins în ultimele două zile un nivel record de 452 miliarde de euro, se arată în datele transmise de Banca Centrală Europeană şi citate de AFP.
Depozitele băncilor europene s-au umplut de bani după ce săptămâna trecută aceeaşi Bancă Centrală Europeană a lansat pe piaţă o linie de creditare extrem de ofertantă: împrumuturi pe o durată de trei ani cu o dobândă cheie de 1%. Peste 500 de bănci s-au împrumutat atunci, suma totală înregistrând şi ea un record: aproape 490 de miliarde de euro. Cu această ofertă generoasă, BCE spera să ajute băncile să continue creditarea.
Deocamdată însă, acestea preferă să plaseze banii într-un loc sigur, cum ar fi BCE, chiar dacă dobânda aici este de doar 0,25%, cu mult mai mică faţă de dobânzile de pe piaţa interbancară.
Potrivit unor analişti citaţi de AFP, situaţia este una temporară, băncile aşteptând noul an pentru a vedea ce vor face cu banii.
Unii lideri europeni sperau ca o parte din aceste fonduri să fie folosite chiar pentru achiziţionarea de obligaţiuni de stat din zona euro.
În acest context tensionat se constată totuşi şi câteva semne optimiste: dobânzile interbancare au scăzut, iar costul împrumuturilor pe termen scurt pentru Italia a scăzut la jumătate. Băncile europene preferă să plaseze banii la Banca Centrală Europeană. Foto: Reuters
Băncile europene preferă să plaseze banii la Banca Centrală Europeană. Depozitele făcute la BCE au atins cifre record în aceste zile, semn că băncile se tem să se împrumute între ele, susţin unii analişti. Astfel, depozitele băncilor europene la BCE au atins în ultimele două zile un nivel record de 452