Daca in urma cu 15 ani, cand spuneam „noua economie”, ne refeream in special la IT si biotehnologie, in prezent sunt prea putine domenii care nu au fost atinse de schimbarile spectaculoase aduse de inovatii si de mentalitatea moderna.
Romania, candva o forta mondiala a informatizarii, „s-a topit” insa odata cu caderea comunismului - cererea de pe piata tehnologica este mult mai mare decat oferta si Europa are o perspectiva negativa asupra tarii.
Putini stiu ca Romania era, la finalul anilor `80, una dintre cele mai puternice tari din lume la nivel de informatizare, sistemul educational fiind foarte bine pus la punct. Ba chiar se putea vorbi de „un Sillicon Valley din Pipera”, loc unde si Florin Talpes lucra inainte de caderea comunismului.
Florin Talpes este unul dintre cei mai bine clasati antreprenori, atat in Romania, cat si la nivel mondial, produsul BitDefender fiind ales de mai multe organisme independente de statistica numarul unu pe mai multe piete. Experienta de peste 30 de ani in antreprenoriat ii confera acestuia o viziune larga, cunostinte de business si siguranta deosebita in afirmatii.
„Piata interna a informatizarii s-a topit odata cu caderea regimului comunist. In prima jumatate a anilor `90 a inceput primul val de migratie din Romania, care s-a amplificat spre finalul deceniului”, povesteste el, relaxat, dintr-un birou al sediului BitDefender din West Gate, Militari. In mana tine un pix cu care, din cand in cand, traseaza cateva informatii succinte pe foile albe din fata sa, ajutandu-l sa isi sintetizeze mai bine gandurile.
Dupa 1990, strategia de informatizare a tarii nu a mai avansat. De-a lungul timpului, Florin Talpes a fost chemat pentru a sprijini crearea de noi strategii insa, intr-un final, niciuna nu a fost implementata. „Este un obicei sa avem legi si sa nu le respectam”.
Cu toate acestea, educatia stiinti