Cerşetoria ar putea fi interzisă în România. Cei care practică această activitate riscă până la doi ani de închisoare. Persoanele care dau bani cerşetorilor vor plăti o amendă de cel mult şase sute de lei, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Documentul nu va rezolva însă problema de fond, pentru că nu-i pedepseşte pe adevăraţii vinovaţi, spune la RFI directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinky (APADOR-CH), Diana Hatneanu.
Diana Hatneanu: Nu văd cum acest proiect rezolvă problema de fond a persoanelor care sunt nevoite să cerşească, pe de o parte şi pe de altă parte, a persoanelor care sunt de fapt producători de fonduri pentru altcineva care este în spatele lor. Deci nu sunt sancţionate nici persoanele care exploatează cerşetori ca să se îmbogăţească, ele nu figurează în acest proiect de lege şi nici nu se rezolvă problema cerşetorilor adevăraţi, care nu sunt neapărat victime ale unor reţele infracţionale.
Pe de o parte, avem oameni care sunt cum se numesc oameni ai străzii, nu au unde să locuiască, nu au nici un venit şi pentru care cerşetoria este singura sursă de venit. A-i arunca în închisoare, a cheltui bani cu ei, chiar şi doi ani de zile, nu văd cum rezolvă problema, ei vor ajunge din nou pe stradă când vor fi eliberaţi, deci pentru ei trebuie găsite programe sociale, aziluri, cantine sociale, forme de integrare, locuri de muncă, eventual, într-o formă sau alta, iar pentru cei care exploatează cerşetori şi se îmbogăţesc din aceasta, evident, trebuie sancţiuni inclusiv de natură penală, dar care nu se regăsesc în acest proiect.
Rep.: Cum îi prinzi pe cei care dau bani cerşetorilor?
D.H.: Asta va fi problema Poliţiei. Este, bănuiesc, o măsură menită să descurajeze persoanele care dau bani cerşetorilor. E adevărat, prevederea unor sancţiuni are şi acest rol d