Moldovenii despre care presa şi autorităţile americane afirmau acum jumătate de an că au robit jamaicani s-au întors în ţară. Viorel Simon, unul dintre cei doi tineri acuzaţi că exploatau imigranţii aflaţi ilegal în SUA, îşi declină orice vină şi spune că a fost victima unor împrejurări.
La începutul verii, autorităţile americane anunţau că doi tineri moldoveni au ajuns pe banca acuzaţilor în Statele Unite, ca membri ai unei grupări criminale. Aceştia ar fi obligat imigranţii ilegali să lucreze pentru un venit mizer, ameninţându-i cu deportarea dacă se plângeau. Reţeaua ar fi ajutat sute de dominicani, jamaicani şi filipinezi să obţină locuri de muncă pe „pământul făgăduinţei", susţineau autorităţile din SUA în mai 2011. Unul dintre cei doi moldoveni, Viorel Simon (30 de ani), se ocupa de cazarea imigranţilor, de transportarea lor la serviciu şi le împărţea fluturaşe de salarii, fiind ulterior condamnat la 25 de luni de închisoare.
CITEŞTE ŞI Doi moldoveni, condamnaţi pentru că au robit mai mulţi jamaicani
RISCA NOUĂ ANI DE ÎNCHISOARE
Întors de jumătate de an în ţară, Viorel Simon a povestit pentru „Adevărul" experienţa pe care a trăit-o în America şi cum devenit „traficant". „Am ajuns în SUA cu viză de tip H2B, luată de tineri care sunt în căutarea unui loc de muncă. Am lucrat timp de cinci luni la McDonalds, în statul Mississippi. Când mi-a expirat viza, am decis s-o prelungesc. Am apelat la o companie locală, JLS, una ca oricare alta ce te ajută la perfectarea vizei şi îţi găseşte un loc de muncă. Am mers la ei pentru că aveau cele mai mici preţuri din zonă", recunoaşte Viorel Simon.
După ce i-a fost prelungită viza, tânărul s-a angajat ca manager în oficiul JLS, aşa cum îl obliga legea americană. La puţin timp însă a fost arestat, împreună cu alţi angajaţi ai companiei. „Mi s-a incriminat că aş fi exploatat 60 de persoane. Doi