Destrămarea zonei euro şi renunţarea la moneda unică ar aduce costuri imposibil de măsurat în plan economic, social şi politic, care vor afecta întreaga Uniune Europeană, dar şi alte state ale lumii, a declarat, ieri, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), potrivit Agerpres.
"Destrămarea zonei euro ar implica nişte costuri economice şi politice, dar şi sociale, imposibil de măsurat nu numai pentru statele membre ale zonei euro, ci şi pentru Uniunea Europeană, dar şi pe plan global. (...) Recesiunea din 1938, crah-ul de pe Wall Street şi valul de sinucideri de atunci, sunt nimic pe lângă ceea ce s-ar putea întâmpla într-o eventualitate în care cineva ar spune, la un moment dat, anul viitor: 'Asta este, renunţăm, să iasă Grecia, să iasă Irlanda', şi aşa mai departe", a spus deputatul european.
Potrivit acestuia, prezervarea şi stabilizarea monedei unice europene, dar şi a zonei euro, reprezintă chestiuni logice, de necesitate economică. De aceea, parlamentarul european a apreciat că moneda unică va persista, în paralel cu o consolidare a zonei euro.
În ceea ce priveşte introducerea monedei euro în România, Iuliu Winkler a menţionat că acest lucru va aduce mai multă "rigoare şi claritate" în economie, în ciuda previziunilor pesimiste avansate de către unii economişti.
"Introducerea euro în România aduce mai multă rigoare şi mai multă claritate, dispare cursul de schimb, şi se face mai multă ordine în economie, inclusiv în economia neagră. (...) Anul 2015 trebuie să fie o ţintă realistă pentru introducerea monedei euro, pentru că introducerea euro nu este un scop, ci este un mijloc pentru stabilizarea economică şi pentru revigorarea exporturilor. Oricum, dacă doream să păstrăm leul pentru multă vreme, trebuia să luăm această decizie acum zece ani", a afirmat parlamentarul european.
A.G.
Destrămarea zonei euro